Umara Sports Camp i Borås

Mellan fredagen 2/2 och söndagen 4/2 var jag på mitt livs första organiserade träningsläger. Visserligen bara en helg, men jag hade sjukt roligt och det var väldigt givande. Nedan följer min redogörelse. Jag hade inte telefonen på mig under lägret så därför har jag blivit tvungen att låna bilder av andra deltagare.
————————————————————————————————————-

DAG 1
Vaknade vid halv åtta, stärkt av den extra sömnen. Jag hade lagt fram allting som skulle packas ned men insåg snabbt att jag överskattat mina väskors storlek å det grövsta. Efter mycket våld och kompromissande så var klockan så mycket att jag helt enkelt fick skippa frukost om jag skulle hinna till min tid hos sjukgymnasten.

Tittar ut genom fönstret och ser att vi välsignats med ännu mer snö under natten. Fattar beslutet att ta med mig väskorna ner på stan för att slippa pulsa hem och hämta dem efter besöket hos Friskfaktor. Att ta cykeln var inget alternativ. Det var nog tungt att ploga fram med en kabinväska.

Hos Henrik Hultén får jag reda på att mina problem under vintern antagligen inte är rotade i hälsenan i sig utan snarare i den djupa vadmuskeln. Tar det som ett mycket positivt besked. Jag gick därifrån med en handlingsplan och med lite bättre förhoppningar om tävlingssäsongen. Åt därefter en god lunch på Hörnet och mötte upp Jocke för att sedan ta tåget ner mot Borås.

bild från perrongen

Det var många gånger som vi gick mellan perrongen och väntsalen. Men till slut kom vi iväg!

Resan söderut började svinbra. Signalfel, vilket gjorde att vårt tåg kom iväg 70min senare än enligt tidtabellen. Fick även stanna i Storå så att ännu mer tid tappades. Avgick Örebro två timmar senare än beräknat men därifrån flöt det på bra nedåt. Missade lägrets inledande löppass men hann fram i lagom tid till simpasset och gudskelov middagen!

bild från umara
Förväntansfulla simmare redo för första passet. Foto från @umarasports

Simpasset var kort men bra. Fokus på viktiga teknikbitar och som avslutning klockades vi (som ville) på 50m. Slog personbästa! Sjuuuuukt ovant att simma i en bassäng som är dubbelt så lång som den hemma. Väldigt intressant också. Överlag en väldigt fin simarena i Borås.

Lite bastubad och sedan middag (linsgryta) vid skolan där vi skulle sova under lägret. Bekantade oss lite med de andra i vår skolsal, blåste upp våra madrasser och släckte lamporna.

———–

DAG 2
Uppstigning halv sju. Var väldigt frusen efter att ha sovit i min sovsäck av lättviktsmaterial. Men den var smidig att packa ner i alla fall. Livet är fullt av kompromisser!

Men hur skulle det egentligen gå att simma ett hårt simpass innan frukost och utan kaffe? Simon löste det galant genom att dela ut Intendshots. För den som inte vet vad det är så kan man säga att det är en PWO-produkt med rätt mycket koffein i. Man blir lite taggad av den. Kanske inte riktigt riva sönder telefonkatalog-taggad men ungefär. Det är lite som att få en hygglig dagsedel på kinden.

10×100m och 20×50m med fallande starttider stod som huvudprogram på dagens första pass. Självseedning även idag vilket ibland ledde till lite komiska situationer pga att folk överskattat sin förmåga. Andreas (Lindén) hoppade i före mig och drog några femtior och det var kul att jag kunde kittla honom på fötterna lite. Nöjd med passet, höll bra (och jämnt) tempo igenom hela. Fick lite bra pointers av både simledaren Jeff Frydenlund och Andreas som jag ska försöka fixa till. Under avbadet kände jag att jag var rejält sliten i latsen. Bytte om direkt till löparutstyrsel och gick till frukosten. Buffén höll bra klass. Gröt, ägg, yoghurt, bröd, jordnötssmör och framförallt KAFFE!

Därefter  långpass med mycket snöpulsande. Försökte föreställa mig hur bra motionsslingorna öster om Kypesjön är sommartid. De funkade hursomhelst riktigt bra i vinterskrud. Även om det var lite halt även med dubbade skor.

bild från bojan
Liten bild på Kypetåget. Bild från Bojan (@bojan_300)
 

Stor lunch följde på det (kyckling och potatisgratäng) och sen föreläsning innan det var dags för dagens andra simpass.
Här fick vi välja mellan olika alternativ. Antingen teknik eller intervaller med starttid var fjärde minut. Det blev ganska bra spridning. Jag tänkte att det skulle vara ganska bekvämt att simma 10×200m istället för 10×50mfull patte” eller ”pers varje gång” med Jockes grupp men jag lyckades bli riktigt svintrött ändå på mina längre intervaller. Öppnade hårdare än vad jag skulle klara av i längden och tappade ungefär fem sekunder mellan den snabbaste och långsammaste intervallen. Kände mig hyfsat nöjd ändå även om jag inte riktigt kände mig lika stark som under morgonträningen.

Efter simningen återstod dagens viktigaste pass: långa bastuintervaller. Förmodligen försvann en triatlet under det passet. I vikt. Ingen ville ju gå ur bastun först. Givetvis såg jag till att hela tiden sitta på den övre laven.

När vi lyckats gå ner två viktklasser vardera så var det dags för pastaparty och ytterligare en föreläsning. Några stack iväg en  sväng och handlade lite på Willys (chips, folköl). Teamkläder i alla varianter fanns också för utprovning och Simon öppnade Umarakiosken. Gissar att firmabilen skulle vara ganska mycket lättare på hemvägen.

Vi släckte lamporna klockan tio och den här gången tog jag även på mig långkalsonger innan jag la mig i min dyra, lätta sovsäck.

bild från jonathan eriksson
Simon fick inte igång projektorn men det var ingen anledning till att skippa kvällens föreläsning. Mycket intressant! Foto från Jonathan Eriksson (@jonte010)

 

bild på nordde
Nu är vi ju vuxna, men är det läger så är det.

 

———–
DAG 3
Ingen väckning med revelj idag heller. Men kall som en isglass var jag, trots iklädd fullt underställ. Men jag hade sovit bättre i alla fall.

Idag fick vi frukost och kaffe INNAN första passet. Väldigt lyxigt, ända tills oron började mola: hur mycket vågar man äta om det blir ett hårt simpass? Dämpade de tankarna med tre snabba koppar svartlut. Efter simningen skulle vi springa intervaller så det var ingen idé att snåla på energiintaget.

Simningen blev väldigt annorlunda denna dag. Olika stafetter där jag lyckades sänka vårt lag genom att tjuvstarta på 5×50m o h genom det poängtappet fick vi det svårt att komma ikapp men vi kämpade på.  Avslutade med en lite udda variant där varje simmare i laget körde 5+12,5+50+75+100m. Sjukt jobbigt men det var i alla fall lägrets kortaste simpass.

Tyvärr var bastun avslagen så det blev pang på löpningen nästan direkt istället för relax.

Kort uppvärmning bort till Björbobacken/Ekövägen. Där skulle vi avverka 4×640m backe med nästan 11% lutning. Och lite halvlömskt underlag. Hade med mig spikskor men valde Salomon speed istället som är en jättelätt terrängmodell.

Öppnade lite djärvt på 3:01 och ångrade mig. Lade dock resterande på 2:57, 2:57 och 2:56 så då gjorde det inget att den första kändes som en junioröppning. Direkt jag passerade stenen som markerade mål så slängde jag mig i snödrivorna.

höjd
Lägrets sista urladdning. Tyvärr hasade mitt pulsbälte ner så jag fick inga tillförlitliga siffror. Jag tror dock att jag var rätt nära max under slutet av den sista intervallen.

Tillbaka för dusch och fortfarande ingen bastu! Istället fick vi låtsas att vattnet i duscharna var varmt.

Tillbaka till skolan för lunch och avslutning för lägret. Umara Sports Club höll årsmöte från klockan två men mitt och Jockes tåg gick 13:50 så det var bara att tacka för sig.

Observerade ni att jag skrev att tåget gick 13:50? Vår hemresa fungerade faktiskt felfritt så det satte bra punkt på den här veckan och den fantastiska helgen. Är riktigt glad att jag åkte. Andreas, Jeff och Simon hade fixat ihop det väldigt bra. Har träffat mycket fint folk och fått mycket motivation, bra träning och inspiration. Hoppas bara att man själv också bidragit med någonting positivt för någon.

FB_IMG_1517928731211

I mycket gott sällskap!

En reaktion på ”Umara Sports Camp i Borås

  1. Nice 😍😍😍 rapport
    Saknas bara snuskiga bild på mig i morgonrock hahahaha men kanske bra att du inte lade in den för att folk skulle börja misstro dig att du var i Borås för träningens skull

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s