A brave new -21

Vi lämnar nu januari bakom oss och det är med (inte så lite) glädje jag kan meddela att jag för första gången sen hösten 2019 har lyckats träna någorlunda uppstyrt i en hel månad. Inte enligt någon särskild planering eller ett schema men ändock med en kontinuitet som jag inte varit särskilt bortskämd med på mycket länge. Faktum är att jag under den här månaden sprungit mycket längre än vad jag gjorde hela förra året och förmodligen har jag tränat mer nu också.

(Om man bortser från alla promenader alltså, för JÄVLAR vad jag gick! Längsta turen blev nästan 33km)

Jag har som förut varierat mig en hel del, även om jag prioriterat löpningen. Min stortåled gör såklart fortfarande ont men den är just nu tillräckligt långt ner på smärtskalan att jag kan springa varannan dag. När doktor Thomas har tid får han gärna titta på om vi ska nypa av den med trädgårdssaxen eller om det går att göra någonting åt det onda.

Jag är inte så mycket för (nyårs)löften, men i och med mitt dåliga track record när det gäller skadeförebyggande åtgärder och insatser så har jag i år satt som mål att åtminstone en gång i veckan avsätta 30-40min till lite enklare styrketräning. Då den enda vikten jag äger är en kettlebell på 16kg så blir det mest kroppsviktsbaserade övningar utöver KB:n. Det är varken mycket eller särskilt anmärkningsvärt, men kanske undviker jag några krämpor (som t.ex. ryggskottet jag ådrog mig fem dagar efter jag fyllt 30 i höstas). I frånvaron av simträningsmöjligheter så måste jag alltså hitta andra sätt att träna överkroppen (jag började simma när jag drabbades av mitt första ryggskott för typ 7 år sedan.

Det är ju som bekant skidsäsong nu, men längdskidåkningen har inte bedrivits i någon större utsträckning av mig, trots det ovan nämnda behovet av överkroppsträning. Detta beror dels på grund av en havererande och lynnig Renault som begränsat förflyttning av mig och skidor till skidanläggningar, men också för att jag drivit så fruktansvärt hög puls när jag väl har skidat. Detta är väl sådant som blir bättre ju mer man tränar och ju mer energieffektivt man åker men just nu känner jag att om jag ska köra nåt pass i hög intensitet så ser jag hellre att det är löpningen, i alla fall just för tillfället. Känns inte särskilt smart att köra mycket högintensitetsträning när man försöker komma tillbaka på banan.

Och när jag ändå nämner skidåkning: alla som medvetet går i skidspår (såväl klassiska sådana till skejtbädd) är idioter! Jag har såklart (viss) förståelse för dem som inte vet vad en skejtbädd är, men det finns tyvärr rätt många som trots vetskap om detta prompt ska hävda sin allemansrätt trots att det många gånger förstör spåren. Det är nog inte bara i min hemkommun detta diskuteras!? För fan, det finns hur många trevliga promenadstråk som helst och det är under en ytterst begränsad del av året som det ens är möjligt att göra skidspår.


Förlåt att jag brusade upp…

Nåväl, högintensiva pass var jag inne och surrade om; jag snålar på dessa nu i uppstartsskedet, men annars ligger det ganska nära tillhands att hänga med på cykelklubbens zwiftintervaller på torsdagar, särskilt de veckor det är smällkallt utomhus. Men det får bli senare, om jag känner för det.

De första dagarna efter nyår passade det i alla fall ganska bra att cykla MTB utomhus när underlaget var hård packad snö och temperaturen låg runt 3-5 minusgrader men sen blev det alltför isigt (dubbdäck införskaffades snabbt) och sedan ännu kallare.

Jag planerar alltså inte hela veckor just nu. Jag lever och jag tränar i viss utsträckning. Och balanserar (linan är väldigt svajig från dag till dag).

Jag har som jag skrev ambitionen att jogga/springa varannan dag och köra styrka var sjätte dag (på så vis kan jag köra varje vecka utan att det blir samma dag som jag springer). Förhoppningsvis kommer jag på det viset kunna lägga bit efter bit i det stora pusslet ”make Kimme great again”.

Ingen vet såklart hur 2021 års restriktioner kommer se ut, så jag tycker man kan sitta ner i båten när det gäller planering av resor, tävlingar osv, men i dagsläget är jag ändå anmäld till ett lopp: Salming Idre fjällmaratons 45km-distans. Förklaringen ligger i att min startplats blev som så många andras flyttad från 2020 till 2021. Och min kompis Jesper har nyligen vunnit en startplats dit så det vore ju kul att vara på plats när han krossar banrekordet. Men det är ju om loppet blir av.

Jag tar det med ro för jag längtar inte bara till Idre, utan kanske mer efter träningen inför. Långa, fina pass i terrängen, och sånt tycker jag alltid är trevligt, även om jag inte har ett lopp i sikte. När jag nu nämnde Jesper så kom jag på att jag faktiskt är anmäld till ännu ett lopp vars startplats flyttats till i år: Hunflen trail!

Vi får se om det blir några nya besked den 20 mars när nästa delredovisning görs, men FHM öppnade tidigare i januari upp för eventuella undantag vad gäller deltagarbegränsning just för utomhusidrotter som inte är avgränsade. Sååå vissa förhoppningar kanske man kan hysa, även om det här undantaget då förutsätter ”låg eller måttlig smittspridning”, vad det nu innebär. Just nu ser det ut som att man räknar med att större delen av befolkningen är vaccinerad i slutet av juni.

Och det tycker jag är det viktigaste (utan motionslopp och tävlingar i åtanke), att så många som möjligt kan få bli vaccinerade och friska. Vi kanske aldrig kommer tillbaka till det ”normala” (för egen del gör det faktiskt ingenting om folk håller i fokuset handhygienen) men jag hoppas vi kan få tillbaka lite av vår vardag i alla fall.

Jag har såvitt jag vet inte haft corona (än). Jag har tagit tre tester, vilka alla visat negativt. Däremot så var jag väldigt sjuk i flera omgångar i november-december så någonstans ville jag att det skulle vara covid-19, ”för att ha det avklarat” samt eventuellt få ta del av samtidens mest eftertraktade kropp; antikroppen. Sen kan man ju så klart ha haft det och varit asymtomatisk, men det är man i så fall lyckligt ovetande om. Nåja.

Tills vi hörs igen: håll ut, håll avstånd, tvätta händerna och GE FAN i att gå i skidspåren!

2 reaktioner på ”A brave new -21

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s